CookiesAccept

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

           Handen michelangelo links  

       Feduutsie

 

Consuminderen

Wikipedia zegt het volgende over consuminderen.

Wat hebben wij met consuminderen. Eigenlijk best veel, maar ook weer niet.

Het is echt niet dat we 'Roomser zijn dan de Paus'. Nee, dat predikaat kan niet op ons geplakt worden. We hebben bijvoorbeeld net weer een paar 'lekkere luchtjes' besteld via internet. Ja, u leest het goed. We hebben ze via internet besteld, en niet de middenstand in ons dorp een aankoop gegund. Meerdere pogingen zijn door ons gedaan om ze via de plaatselijke drogisterijen aan te schaffen. Stond er weer eens een favoriet geurtje in een reclame folder, en waren we op het juiste moment in de winkel aanwezig, dan kregen we keer op keer te horen dat het niet aangekomen was, of dat het al was uitverkocht. Eigenlijk snappen we het ook wel. In deze tijd zijn er zoveel keuzemogelijkheden dat het haast ondoenlijk is om hierop een goed voorraadbeheer in te richten. Tja, een echte consuminderaar zal waarschijnlijk zelf een geurtje brouwen met bloemblaadjes ofzo. Schoonmaken met bijvoorbeeld azijn doen we trouwens wel!
Dit alles nu even ter zijde. Nu iets meer over consuminderen.

Laten we duidelijk zijn. We zijn geen vrekken! Maar we herkennen ons soms wel in het gedrag of in het denkpatroon.
Waarom zouden we bijvoorbeeld voor het laten branden van een lamp 100 Watt elektriciteit gebruiken als we voor hetzelfde gebruiksgemak ook een lamp van 5 Watt kunnen gebruiken. Dit brengt het energieverbruik behoorlijk naar beneden! Natuurlijk moeten we de aanschafprijs en de verwachte levensduur in de afweging meenemen. Misschien moet het armatuur zelfs aangepast worden. In het geheel van afwegingen kun je dan ook nog het systeem van vaste lasten meenemen. Hierover is ook veel te schrijven, en dat gaan we ook nog doen. Daarnaast moeten we de onderwerpen 'Duurzaam' en 'Millieu' niet vergeten. Kortom, genoeg om over te vertellen.

Onze grote 'Consuminder' stappen in de afgelopen tijd zijn waarschijnlijk als volgt te benoemen:
- Wasdroger vervangen door waslijnen op de vliering
- Verwarming per kamer / zone
- Afwasmachine vervangen door afwaskwast
- Amerikaanse dubbeldeurs koelvriescombinatie vervangen door superzuinige tafelmodel koelkast

Wat duurzaamheid betreft kan het volgende genoemd worden:
- Centrale verwarming en sanitair water verwaming regelen we middels zonnecolletor / heatpipes, houtpellets, of zonnestroom
- en uiteraard passen we de, in onze ogen heel normale zaken toe, zoals afvalscheiding, recycling, hergebruik en zoveel mogelijk biologisch eten.