CookiesAccept

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

           Handen michelangelo links  

       Feduutsie

 

Bijna twee jaar later (voorjaar 2016)


We kunnen stellen dat we ons doel hebben bereikt. In de herfst van 2015 bleek al dat wij aan het eind van het jaar meer stroom zouden hebben opgewekt dan dat er aan ons was geleverd. Daarom hebben we nog een tijdje ons verwarmingselement in het buffervat aan gedaan waardoor we het teveel aan opgewekte energie konden gebruiken voor verwarming. De eindafrekening gaf evenwel toch nog een negatief leveringssaldo voor de energiemaatschappij. Dat betekende dat wij meer stroom hebben opgewekt dan dat wij hebben verbruikt. Dit kwam mede doordat wij in de loop van 2015 onze energieslurpende amerikaanse koelkast hebben omgeruild voor een super energie zuinige koelkast. Uit metingen bleek namelijk dat de dubbeldeurs koel-vriescombinatie verantwoordelijk was voor bijna een kwart van ons energieverbruik. Omdat we het vriesgedeelte eigenlijk niet optimaal gebruikten, en zo'n grote koelkast toch wel erg royaal is voor een tweepersoons huishouden, was de keuze snel gemaakt. In onze omgeving was men erg verwonderd over onze radicale keuze voor een koelkast met een kwart aan inhoud van de oude. Er zijn zelfs weddenschappen afgesloten omdat men verwacht dat we binnen afzienbare tijd een aparte vrieskast zouden kopen. We moeten deze mensen toch echt teleurstellen. Onze kleine koelkast bevat uitstekend!

Zie hieronder het mooie resultaat in een grafiek van onze energieleverancier.

 Stroomverbruik
Een verbruik onder de nullijn voor 2015. De energiemaatschappij denkt dat we toch wel weer ruim 2000 Kwh gaan afnemen dit jaar. De eerste maanden van 2016 waren nog niet zonnig genoeg voor 'nul op de meter' maar dat zal snel veranderen nu de zon weer volop gaat schijnen.

Terugdraaiende elektriciteitsmeter (2014)

 
Vandaag waren we in staat om duidelijk te zien dat onze elektriciteitsmeter terug draait. Het was best nog een regenachtige dag, met zelfs nog een hagelbui, maar we hadden ook goede zonmomenten. 
We hebben getracht een klein filmpje te maken van de terugdraaiende meter tijdens een periode van zonneschijn. Wat ziet dat er dan onwerkelijk uit. Je weet niet anders dan dat de elektriciteitsmeter altijd rechtsom draait. Zo zijn we opgegroeid. Tijdens momenten van energiebewust zijn, kijk je wel eens in de meter kast, en zie je de snelheid van de meter die normaliter altijd rechtsom draait. Als je dan bijvoorbeeld de oven aan hebt gezet, zie je duidelijk dat de meter sneller draait. Immers alles wat verwarmd, en waar een stekker aan zit, kost over het algemeen stroom.
Maar nu draait onze meter plotseling linksom. Ik zou het haast willen vergelijken met het songfestival van afgelopen zaterdag. Nee, het gaat niet om het feit dat onze Ilse en Waylon tweede zijn geworden. Maar wel om de vrouw met de baard, Conchita Wurst. Steeds wanneer ze in beeld kwam, was ik met mezelf in discussie over hetgeen ik daar nu zag. Een vrouw met een baard, of een man die in vrouwenkleding rondliep. Begrijp me niet verkeerd! Ik heb diep respect voor haar, en vind het een geweldig statement. Maar mijn hersenen konden alleen het beeld wat ik zag maar moeilijk verwerken. Het bleef nog lang op mijn netvlies. Chauvinistisch als ik ben, had ik natuurlijk liever gewild dat Common Linnits hadden gewonnen. Ik vind echter dat ze absoluut eervol tweede zijn geworden. 

Mijn vergelijk in deze gaat om het feit dat je hersenen gewend zijn dingen te interpreteren zoals ze het zien. Voor mij is een linksom draaiende elektriciteitsmeter daarom iets ongewoons, en een terugdraaiend telwerk misschien nog wel bijzonderder. De realiteit echter is, dat het is zo als het is. Regelmatig draait onze meter nu terug. 


 

Eindelijk een redelijk zonnige dag voor onze zonnepanelen

 
Na een aantal dagen van bewolking en regen, is het vandaag eindelijk een redelijk zonnige dag geweest. Nog wel vaak enige bewolking, maar af en toe ook volop zonneschijn.

Onze zonnepanelen hadden een piekmoment van 3,05 Kwh om 13:30 uur, en we verwachten vandaag een kleine 19 Kwh aan vermogen binnen gehaald te hebben. We zijn absoluut niet ontevreden. Het was een goede dag voor zonnepanelen. We kunnen niet wachten totdat er een langere warme en zonnige periode komt. Voor het weekend zijn de verwachtingen optimistisch. Spannend wat de opbrengst dan gaat worden. Een prognose van de seizoensinvloeden betreffende de opbrengst van onze zonnepanelen hebben we nog niet kunnen maken. Op het world wide web zijn weinig soortgelijke zonne energie installaties te vinden. 

Een zonnig en droog weekend kunnen we trouwens wel gebruiken. De tuin vraagt aandacht. De bessenstruiken moeten opgebonden worden, en de peultjes schieten ook al de grond uit. We willen het geen wildernis laten worden, daarom eerdaags maar even met wat draad takken en groente opbinden. Een regendans gaan we dus maar niet doen. 

Mobiele telefoon opladen met mini zonnepaneel

 
De mobiele telefoon is voor mij een nuttig apparaat, maar het beheerst niet mijn leven. Een abonnement heb ik niet. Een prepaid sim is voldoende. Om de paar maanden storten we daar een tientje op. 
Soms kan ik gebruik maken van wifi, een internetbundel is aan mij nog niet besteed. Ondertussen hebben we wel een android smartphone, waarop ook best leuke apps geïnstalleerd zijn. Geen enkele app heeft mij echter nog kunnen overtuigen van het feit dat ik 24/7 in staat moet zijn om er iets mee te doen. 

Stroom is af en toe wel een probleem. Omdat ik de mobiel maar weinig gebruik, kan het wel eens gebeuren dat de accu leeg raakt. Zo was ik onlangs een dag weg, en werd ik tegen de verwachting in gebeld. Op enig moment was mijn accu daardoor nog maar voor 15% vol. Omdat ik aan het eind van die dag bereikbaar moest zijn via sms, zocht ik naar een oplossing voor een dreigend energietekort. Gelukkig had de receptie van het Business Centre waar ik was een aantal opladers voor mobiele telefoons voor dit soort situaties beschikbaar. De lader met de juiste connector was al gauw gevonden, en mijn mobieltje werd weer voorzien van stroom. Met een duidelijke blijk van dank heb ik de lader later weer terug gebracht.

Terug in de trein zag ik een medepassagier met een mobieltje waarbij in het hoesje een ingebouwde zonnecel zat. Thuis gekomen, ben ik direct gaan zoeken op het world wide web naar iets soortgelijks voor mijn mobieltje. Ik vond een minizonnepaneel ter grootte van een mobiele telefoon, die in staat is voldoende stroom voor o.a. een mobiele telefoon of laptop op te wekken en te bewaren. Het apparaat kan hiermee direct geladen worden, maar dat kan ook op een later tijdstip. We hadden nog wat cadeaubonnen liggen. Daarmee was het apparaatje snel en zonder investering aangeschaft.Vanaf nu heb ik dus een met zonne energie geladen mobieltje geladen bij me. En als ik iets langer van huis ben neem ik de zonnecel oplader mee. Dan hoef ik nooit meer de stekker van de lader in het stopcontact van iemand anders te stoppen. Iets wat tegenwoordig heel normaal lijkt te zijn. Als ik ergens op een vergadering of cursus ben, zijn er altijd wel mensen die spiedend binnen komen, op zoek naar een stopcontact. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, wordt de stekker zo in het contact gestoken, en wordt zonder vragen de energie afgetapt. 
Tja, ik ben nog van de generatie dat je vraagt of je bijvoorbeeld ergens gebruik mag maken van het toilet.

Opbrengst zonnepanelen eerste week

 
De zonnepanelen liggen nu een week op het dak. 
Onze eerste tussen evaluatie.

Het weer werkte niet mee. Het is vrijwel constant bewolkt geweest, of een erg waterig zonnetje. Afgewisseld met een paar korte momenten van zonneschijn.
Misschien eigenlijk best wel een goed vergelijkingsmoment.
We hebben namelijk wel tien procent meer Kwh opgewekt dan dat we gemiddeld in deze periode zouden gebruiken.

Complicerende factor in deze, is het feit dat we nog steeds bezig zijn om ons elektriciteitsverbruik te verlagen. De grootste klappers zoals het wegdoen van onze wasdroger hebben we vorig jaar al gerealiseerd. Nu gaat het om de verborgen en "stiekeme" stroomslurpers.  

Als we met de magere zonmomenten van de afgelopen week al tien procent meer elektriciteit hebben opgewekt dan dat ons verwachte verbruik is. Hoe zal ons jaarverbruik er dan uit gaan zien?

Er zullen heus wel berekeningsmodellen zijn. Deze moeten natuurlijk wel net passen bij ons verbruikspatroon en opstelling van zonnepanelen. De grote glazen waarzeggingsbol moeten we ook maar niet op vertrouwen. 
Laten we het maar gewoon houden op gezond verstand en statistiekjes bijhouden. Regelmatig evaluatiemomentjes inbouwen! 

Zonnepanelen geplaatst.

 
De zonnepanelen zijn geplaatst.

We zijn benieuwd wat de opbrengst gaat worden. Gezien de zonnestand van ons dak hebben we gekozen voor een onconventionele opstelling. Statistische berekeningen van de opbrengst zijn wat lastiger te vinden, maar dat maakt het voor ons wel spannender.
De elektriciteitsmeter loopt nu regelmatig terug in plaats van vooruit. Dat geeft een bijzonder beeld.
Toen we ons huis ruim 25 jaar geleden kochten, hebben we vrij vlot een nieuwe meter gekregen. De oude geiser, zonder rookgasafvoer, uit het souterrain hadden we al snel laten vervangen door een elektrische boiler. Bouwtechnisch was dat op dat moment een passende oplossing. De boiler werd geplaatst in combinatie met een nieuwe dubbel tarief meter. Dat betekent dus dat de verbruikte eenheden Kwh volgens de meterstanden over al die jaren volledig voor onze rekening zijn geweest. Een klein vermogen aan stroomverbruik...... Gelukkig werd het verbruik van elektriciteit al behoorlijk verlaagd toen we jaren geleden de boiler en CV-moederhaard inruilden voor een gasgestookte CV-combiketel. Vanaf vorig jaar wordt de centrale verwarming en sanitair watervoorziening geheel voorzien van heet water dat duurzaam verwarmd wordt door hout.

Op de foto hierna de panelen nog op de aanhangwagen van de installateur.

 Start energie opwekking.

 
De zonnepanelen zijn geplaatst. We hebben er lang naar uit gezien. Toen de beslissing was genomen, en we uit drie offertes de voor ons best passende oplossing een keuze hadden gemaakt, was de afspraak snel gemaakt. 

Op de dag dat voor het eerst Koninginnedag niet meer gevierd werd, kwamen er 's morgens vroeg twee busjes voor rijden. Achter één van de busjes zat een aanhanger met daarop onze nieuwe investering. Het weer zat 's morgens niet mee, maar gelukkig brak 's middags de zon door. Het gevolg was dat ik voor tussen de middag gauw maar een warm pannetje soep heb gemaakt, en 's middags met de koude sinaasappelsap richting het dak kon gaan.

Aan het eind van de dag lagen alle 19 panelen op het dak. 8 op de oostzijde en 11 op de westzijde. In verband met de stand van het huis ten opzichte van de zon is gekozen voor een oost/west opstelling. Als gevolg daarvan was het interessant om per zonnepaneel te kiezen voor een micro inverter in plaats van één omvormer of twee omvormers. Een andere keuze had kunnen zijn om twee omvormers te plaatsen, één voor de oost- en één voor de westkant. Zogenaamde oost/west string geschakeld. Of eventueel één omvormer met afzonderlijke strings.

De zonnestroomcentrale is de volgende dag in bedrijf genomen. Weer een regenachtige dag helaas. De zon heeft zich niet laten zien. Maar wat schertst onze verbazing? We hebben toch al 3,5 Kwh opgewekt. Op enig moment draaide de meter zelfs al terug.......

Op naar nul op de meter

 

Jaren lang waren wij behoorlijke stroomverbruikers. In de vorige eeuw, toen we nog een elektrische boiler hadden, liep het stroomverbruik zelfs op tot zo'n 8000 Kwh per jaar. Wat nu precies de echte aanleiding is geweest, weten we niet meer. Maar sinds vorig jaar gaat het stroomverbruik bij ons drastisch naar beneden. We hebben misschien wel "het licht" gezien :-)
In ieder geval is het tegenwoordig spannend om de wekelijkse meterstanden in mijn eigen excelbestandje in te voeren. Als dan blijkt dat we weer minder Kwh hebben verbruikt, wordt het bijna een sport om te zoeken naar nog een energieslurper waar we wat mee kunnen.
Eén van de doelen om het energieverbruik te verminderen was de wens om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Met een stroomverbruik van bijna 7000 Kwh per jaar hadden we genoeg apparaten om te voorzien van stroom. Om zoveel stroom op te wekken zouden we wel heel veel panelen moeten plaatsen, terwijl we maar een beperkt dakoppervlak hebben. Interessanter wordt het als je in je eigen stroombehoefte kunt voorzien. Oftewel energieneutraal. Daarom hadden we besloten om eerst ons verbruik behoorlijk te verminderen en daarna op zoek te gaan naar zonnepanelen.